Maman à Paris - special.
Mijn weekendje Parijs met Susanna
Vrijdagochtend 9 maart:
Eindelijk was het dan zover, om 7.10 eerst de bus naar Utrecht en vandaar door naar Rotterdam. De Thalys naar Parijs vertrok om 8.58 uur. Ik was ruim op tijd in Rotterdam. Eerst het perron gezocht en de plek waar ik in moest stappen. Treinstel 18, laatste treinstel van deze trein. Op het perron nog een cappuccino gedronken en toen kwam de trein. Tot aan Brussel zat ik alleen, best wel lekker, daarna kwam er een Marokkaanse/Turkse jongen naast mij zitten die de hele tijd zat te bellen en jus d'orange dronk...
Rond 11 uur eerste smsje van Sas die inmiddels onderweg was naar Gare du Nord om mij op te halen. Ik kwam om ongeveer 11.30 uur aan en daar was Sas op het perron. Heerlijk om haar weer te zien!! Sas loodste mij al snel door Gare du Nord. Ha ha eerst nog snel even de HEMA daar zien en toen op naar de metro.
Eerst naar halte Opera gereisd. Daar hebben we geluncht bij Brioche Doree. Een lekkere pain en chocoladetaartje. Toen door naar het hotel. Dat was in Rueil Malmaison, dichtbij le Vesinet. Het hotel was supermooi. De kamer groot en met een fijne badkamer. Een kamermeisje kwam nog even uitleggen hoe het extra uitklapbed werkte haha. Nadat we ons geïnstalleerd hadden, alvast wat spullen in een tas gestopt die ik voor Sas meegenomen had en daarmee op pad. Eerst naar st. Germaine en Laye, het plaatsje waar Susanna regelmatig boodschappen doet met Arthur. Daar een flinke wandeling gemaakt om het messenwinkeltje te zoeken. Ha ha dit bleek uiteindelijk in een hele andere straat te zijn! Wel een heel leuk winkeltje!
Daarna Susanna afgezet bij haar huis in le Vesinet. Ik ben toen op mijn gemak teruggewandeld. Even in het zonnetje gezeten op station le Vesinet en toen de RER terug naar hotel. Daar de omgeving verkend en een poosje lekker gerelaxed op de kamer. Susanna moest werken maar hoefde misschien niet met de kinderen te eten omdat Marine vroeg thuiskwam. Om 19 uur smste ze dat ze weg mocht. Omdat le Vesinet dichtbij het hotel is, was ze er al snel. Nadat ik haar van het station gehaald had zijn we vlak bij het hotel in een restaurantje gaan eten. Was een leuk tentje, niet druk, er zaten veel dorpsjongeren hadden wij de indruk. Na het eten nog gezellig yatzee gedaan en toen slapen...
Zaterdag:
Eerst lekker ontbijten. Daarna op pad naar Parijs. Eerst richting les Halles gereisd. Daar heeft Susanna mij de HEMA laten zien. Ha ha net als in Nederland, paaseitjes volop. Verder veel Nederlandse dingetjes. We hebben stickers van Jip en Janneke gekocht voor Arthur gekocht! Daarna door de wijk les Halles gelopen. Op zoek naar een beeld van een groot hoofd.. Helaas was het afgedekt ivm de vernieuwing van het plein. Wel de kerk st. Eustache bewonderd. . Toen door naar hotel de ville gelopen. De schaatsbaan was er niet meer. Hotel de Ville is echt een enorm groot gebouw met daarvoor een huge plein. Daarna de wijk le Marais bekeken. Veel Joodse mensen met keppeltjes. Verder was het ook weer niet heel bijzonder. Helaas was het Picassomuseum gesloten... Een lekker bakkertje gezien, maar niets gekocht want we hadden nog een ander bakkertje op het oog... Wel hele dure koffie gedronken op een terrasje vlak bij het place des vosges. Dat is een heel mooi plein met aan alle 4 de kanten dezelfde huizen. Heel symmetrisch. De schrijver Victor Hugo heeft er gewoond. Afijn toen op pad met de metro naar het bijzondere bakkertje, helaas was ook deze gesloten. Teleurstelling! Toen maar ergens neergestreken voor de lunch. Sas een croque Messieur en ik een omelet. Daar knapten we van op, heerlijk! Op weg dus naar begraafplaats Pere la Chaisse. De man waar ik een plattegrond kocht was echt aan het promoten: 'Er is een nieuwkomer hier, nl Karel Appel, kijk daar ongeveer ligt ie'. Sas en ik hadden er lol om! We hebben de graven gezien van o.a.: Jim Morrisson (allemaal kauwgom in de boom..) Edith Piaf, Oscar Wilde en na heeeeeeel lang zoeken (Sas gaf niet op ha ha) en rondstruinen tussen alle graven door vonden we, jawel Karel Appel! Een simpel graf, met geen toeters en bellen. Inmiddels waren we allebei echt wel moe van al het gewandel met de nodige klimpartijen. Terug naar het hotel dus om een poos te relaxen en lekkere paprikachips te eten. Op gegeven moment aarzelden we of we nog naar Parijs zouden gaan om te eten, maar we zijn toch gegaan. Gelukkig maar want het was erg leuk! Eerst in st. Michel bij de pizzeria gegeten. Mmmmhhhh heerlijke pizza! Daarna rond de Notre Dame gelopen over de slotjesbrug. Oh en eerst nog in het Engelse boekwinkeltje geweest. Een paar leuke Engelse boekjes over Parijs voor Susanna gekocht. Langs de Notre Dame zagen we ineens in de verte de Eiffeltoren en hoe het kwam weet ik niet, maar we zijn die richting opgelopen. Langs de Seine op. Al met al bleef de Eiffeltoren ver weg en voor we het wisten hadden we meer dan een uur gelopen!! Wel heel mooi, over pont Neuf, langs Musée d'Orsay en aan de overkant zagen we het Louvre en de Tuilerieen. Maar oh oh wat waren we moe. En de tijd voor de laatste metro begon ook te dringen... Snel naar place de la concorde gelopen en daar de metro naar het hotel... Dat was me het dagje wel. Hoeveel kilometers zullen we gemaakt hebben Sas?!
Zondag:
Eerst weer een lekker ontbijt. Toen op pad naar het Operagebouw. Prachtig, van buiten en nog mooier van binnen!! Wat een gebouw zeg. We mochten een blik inde zaal werpen, daar was het wel heel donker. Ze waren het licht aan het testen voor een voorstelling die middag. Vanaf het balkon vd Opera had je een mooi zicht op het plein en de metro waar Sas altijd uitstapt als ze naar school gaat. Nog even in het souvenirwinkeltje gesnuffeld en een paar kaarten gekocht. Toen doorgewandeld via de tuilerieen naar de Madeleinekerk. Groot gebouw, maar of ik het nou zo heel bijzonder vond van binnen. Wel nog even een kaarsje aangestoken natuurlijk. Na de Madeleinekerk (ook nog het Ritz hotel gezien en een aantal grote dure winkels..) op weg naar de Abercrombiewinkel. We moesten in de rij, maar het was leuk om naar alle mensen te kijken die ook in de rij stonden. Uiteindelijk mochten we door. Over een hagelwit grindpad, wat telkens weer geharkt werd door een mannetje in een net pak, naar binnen. Ha ha en daar stond dus een leuke jongen die met alle vrouwen op de foto ging. Dus Sas en ik ook. Een leuk souvenir!! Binnen rook het lekker en er was een mysterieuze sfeer. Donker en verlichte vitrines met alle felle kleuren van de kleding. Die superstrak in de rekken lag of hing. De medewerkers waren en deden heel hip. Het was heel apart allemaal en in had het zeker niet willen missen!!!
Toen was het wel tijd om te lunchen. Lekker aan de Champs gezeten. Met de duiven om ons heen. Mmmhhhh lekker baguetje gegeten. Na de lunch de metro genomen naar het park Buttes des Chaumont. Uit het boekje van Sas de rondwandeling gedaan. Maar er klopte niet heel veel van vonden wij. Wel een prachtig uitzicht op de Sacre Coeur! Het park is erg mooi, heuvelachtig en met rotsen. Maar oehee we waren best wel moe van al het geloop en zouden bijtijds gaan eten in Parijs bij Chartier. Dus op een gegeven moment de metro gepakt richting Opera. Daar hebben we eerst bij Starbucks lekker gezeten en Cappuccino/Chocolademelk gedronken (Bedankt Sassie!!). Toen doorgewandeld naar de uitgaans-straat van de au pairs. Leuk om te zien waar die meiden in nachtelijk Parijs verkeren... Nog even door een passage gelopen en lekkere snoepjes gekocht en toen naar het Restaurant Chartier. Erg leuk, met een aardige bediening. Wij kregen ober nummer 9 toegewezen. Lekker gegeten, met naast ons 2 franse dames aan tafel. Waarvan er een ook vroeger au pair was geweest maar dan in New York. Mooi om te zien hoe gemakkelijk Susanna al in het Frans kan praten! En het toetje... een heerlijke soes vol slagroom, mmmhhhh. Toen wij weggingen uit het restaurant stond er inmiddels een hele lange rij mensen te wachten die naar binnen wilden. Maar goed dat wij vroeg waren gegaan! Hoe fijn dat Susanna dat wist!
Daarna zijn we naar Trocadero gereisd om de knipperende Eiffeltoren te zien. Helaas waren we net te laat en dus moesten we een uur wachten. Dat gaf niet, ha ha, we hadden nog niet genoeg gewandeld dus zijn we naar de Eiffeltoren gelopen en weer terug naar Trocadero. Ondertussen Sas naar Marine gsmst om voor de zekerheid te melden dat ze die nacht ook nog in het hotel sliep. Waarop er prompt een sms terug kwam, of Susannan donderdag Arthur naar school kon brengen. Ja hoor, ne pas de probleme!
En eindelijk om 21 uur zagen we de knipperende Eiffeltoren. Heel indrukwekkend hoor zo dichtbij en in het donker. De moeite van het wachten zeker waard. We waren wel heel moe daarna en hebben ons naar het hotel ‘gesleept'. Het was daarmee de laatste avond. Nog gezellig yatzee gedaan, maar we gooiden niet echt hoge ogen meer ha ha. Daarna slapen....
Maandag:
Laatste ontbijt! We waren de enigen in de ontbijtruimte terwijl we voor ons doen toch best wel vroeg waren.. Toen de koffers ingepakt en alles opgeruimd.
Daarna uitgecheckt en de koffers in bewaring gegeven. Susanna ging toen op weg naar school om een toets te maken en ik ben doorgereisd naar st. Michel. Het was heerlijk weer dus ik heb daar lekker gewandeld. Naar de st Severinkerk en de Jardin du Luxembourg en st. Sulpice. Inmiddels was het tijd om weer naar Opera te reizen. Wat wonderwel prima lukte ha ha! Sas was bijna klaar smste ze, dus ik had nog net tijd om in het boekwinkeltje de Franse versie van ‘Haar naam was Sara' te kopen. Daarna zijn we naar la Defense gegaan en hebben daar buiten op de trappen van de Grande Arche een lekker broodje gegeten. Heerlijk in het zonnetje! Susanna trakteerde daarna nog op een echt lekkere cupcake!
We hadden niet veel zin meer in de winkels dus zijn langzamerhand naar het hotel gereisd om de koffers op te halen. Daarna naar le Vesinet om Sas weer af te zetten. Het was nog een hele toer met alle bagage om naar haar huis te lopen. Het was lekker warm door de zon. En tja, toen was dan toch het moment van gedag zeggen. Door de poort zag ik Aurore. Leuk om haar gezien te hebben. Dag Sassie, over ruim 4 weken zien we elkaar weer in Nederland!
Lastig, dat wel, om daarna alleen weer naar het stationnetje te lopen. Maar Susanna redt het wel. Ze doet het gewoon echt supergoed!! En de lastige momenten nu en dan met de ouders, daar staan weer zoveel leuke dingen tegenover. Met de kinderen, met de andere au pairs, Parijs zien en beleven. Vooral nu het voorjaar wordt!
En met die gedachten reis ik terug naar Parijs. Ga nog een poosje in een park zitten met mijn koffer. Ha ha en daar zie ik allemaal au pairs met kinderen in de speeltuin... Daarna door naar Gare du Nord. Ik was er wel vroeg, heb een broodje gekocht en mensen gekeken. Onder andere een (vlgs mij Engelse) schoolklas die een uitwisseling deed dacht ik. Telkens werden er kinderen opgehaald door Franse moeders met kinderen. Grappig om te zien. Heb nog even gezocht naar de HEMA op Gard du Nord, maar heb hem niet meer kunnen vinden. Sas waar zat ie nou ook alweer??
Toen was mijn trein er en moest ik het hele lange perron aflopen want ik zat weer in de achterste coupe. Koffer in het rek in het halletjes gezet (gelukkig was er weer plaats, anders had ik hem boven mijn hoofd in het rek moeten tillen, dat was mij nooit gelukt..) en op naar Nederland. Zo raakten Parijs en Susanna weer steeds verder weg... Maar dat is maar voor even, want dan komt Sas naar Nederland en zit ze in dezelfde trein!!
Sas, we hebben een topweekend gehad. Ik heb zoveel gezien van Parijs. Vooral ook andere dingen dan de geijkte hoogtepunten. Ik zal er nog lang van nagenieten. En ik bedenk me, dat als jij geen au pair was geworden in Parijs, we dit niet zo samen beleefd zouden hebben. Heel bijzonder om dit zo met jou samen te doen!
Bisous mama
Leuk om te lezen dat jullie het zo naar je zin hebben gehad saampjes.
Leuk verhaal Sas!! :)
Wat een leuk verhaal Ellen! Herken heel veel dingen die ik ook met sas heb gedaan, en het moe zijn herken ik ook haha.
Inderdaad nog maar eventjes en dan is ze weer een week terug :)
Sassie mis je en tot snelll
Sas ik doe het weekend van 20 mei 75% rustiger hoor.
Parijs van af een terras of 6 lijkt me ook mooi
Dat klinkt als een mooi moeder en dochter weekend! Wel vermoeiend als ik lees wat jullie allemaal gelopen hebben. Wel fijn als je al die adresjes weet.
Wat ik een mooi museum vind in Parijs is musee Rodin. Mooie beelden die echt een gevoel uitdrukken. Misschien leuk om te gaan kijken als je er nog niet bent geweest.
wat heerlijk om zo met je moeder door Parijs te dwalen, een onvergetelijke herinnering voor beiden!